Εις το όνομα του Αλλάχ - بسم الله

από  στις 1 Μαρτίου 2016, 4:08 μ.μ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Η έναρξη οποιασδήποτε εργασίας στο όνομα του Αλλάχ εκφράζει την πρόθεση του ατόμου να συνδέσει την πράξη του με τη λατρεία του Αλλάχ και κανενός άλλου. Με τη φράση بسم الله ο πιστός δηλώνει την ενσυνείδητη επιθυμία του να είναι συνεπής με το θείο θέλημα, ευθυγραμμίζοντας τις πράξεις του με τις εντολές και οδηγίες του Αλλάχ. Παράλληλα, με τη φράση αυτή ο πιστός καλεί τον Ύψιστο να τον βοηθήσει να ολοκληρώσει την εργασία του, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες απέναντι στην ευλογία που του χαρίζει ο Αλλάχ.

Κάθε ξεκίνημα είναι μια σημαντική τομή στην πορεία της ζωής μας, ένας σταθμός (ميقات) ο οποίος σηματοδοτεί το δρόμο μας. Όλα τα σημάδια έχουν το νόημά τους. Η έναρξη μιας εργασίας μας προτρέπει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου σκοπού.

Το Ιερό Κοράνι αρχίζει με το στίχο بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ, (1:1, «στο όνομα του Αλλάχ, του Παντελεήμονος, του Πολυεύσπλαχνου»), όμως επίκληση στον Αλλάχ δεν κάνουμε μόνο κατά την απαγγελία του Ιερού Κορανίου. Η ενθύμηση του Θεού αποτελεί επιτομή της ευγένειας και των καλών τρόπων (أدب) και υπαγορεύεται για κάθε σημαντική πράξη.

Ο Απόστολος του Αλλάχ, ειρήνη και ευλογία σε αυτόν, μας δίδαξε όταν τρώμε να θυμόμαστε τον Θεό, να χρησιμοποιούμε το δεξί χέρι και να τρώμε από το φαγητό που βρίσκεται κοντά μας:

  • σύμφωνα με τη διήγηση της Αΐσα, رضي الله عنها, ο Απόστολος του Αλλάχ είπε: «Όταν κάποιος από εσάς τρώει να μνημονεύει το όνομα του Αλλάχ, αν ξεχάσει να το μνημονεύσει στην αρχή ας πει «στο όνομα του Αλλάχ στην αρχή και το τέλος».»
  • σύμφωνα με τη διήγηση του Ομάρ ιμπν Αμπού Σαλάμα, رضي الله عنه‎, ο Απόστολος του Αλλάχ είπε: «Έλα κοντά, γιέ μου, μνημόνευσε το όνομα του Αλλάχ, φάε με το δεξί σου χέρι και από ό,τι είναι πλάι σου.»

Ας μην ξεχνάμε πως όταν υπηρετούμε τον Πολυεύσπλαχνο, οδηγούμαστε στο σωστό δρόμο. الحَمْد لله‎, με μια τόσο απλή λέξη έχουμε την ευκαιρία να συνειδητοποιούμε το σεβασμό που οφείλουμε στον Αλλάχ και τη θέση μας στον κόσμο που έχει δημιουργήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις όποιες απόψεις καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με υβριστικό, χλευαστικό, υποτιμητικό, σεξιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.