Μακαρόνια με τόνο

από  στις 28 Ιανουαρίου 2016, 10:34 μ.μ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Ο τόνος δίνει μια ελαφριά σάλτσα η οποία δένει καταπληκτικά με την υφή που έχουν τα μακαρόνια από αλεύρι ολικής άλεσης. Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ χορταστικό φαγητό, λόγω του ψαριού αλλά και της αφθονίας σε φυτικές ίνες. Οι τελευταίες προσδίδουν στα μακαρόνια μια μεστή γήινη γεύση σε αντίθεση με τα άσπρα, τα οποία μου φαίνονται πιο άγευστα και από σκέτη νερόβραστη πατάτα. Στη δική μας τονομακαρονάδα οι γεύσεις συμπληρώνουν ιδανικά η μία την άλλη σε μια αρμονική σύνθεση αρωμάτων. Πάμε λοιπόν να τη φτιάξουμε, بسم الله.

Υλικά

  • 1 πακέτο μακαρόνια από αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 ντομάτες τριμμένες ή 2 κούπες χυμό
  • 1-2 κονσέρβες τόνου σε νερό
  • 2 κουταλιές κάπαρη
  • 3 κουταλιές ελιές
  • 1 ματσάκι θυμάρι ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο
  • 1 ματσάκι ματζουράνα ή 1 κουταλάκι αποξηραμένη
  • 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο
  • 1 κουταλάκι χαρίσα (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι
  • 1/2 κούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά με το μισό ελαιόλαδο και μέχρι να ζεσταθεί ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι, ανακατεύουμε και αφήνουμε να γίνει διαφανές. Ανοίγουμε τον τόνο, αδειάζουμε στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα θρυμματίζοντας τα μεγάλα κομμάτια. Αφήνουμε να τσιγαριστεί ένα λεπτό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη χαρίσα (προαιρετικά) και την κάπαρη. Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα μυρωδικά, κόβουμε τα φυλλαράκια τους και τα προσθέτουμε στη σάλτσα, αλλιώς πασπαλίζουμε με τα αποξηραμένα. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε τη σάλτσα μας να σιγοβράσει μέχρι να δέσει. Τότε αποσύρουμε από τη φωτιά, καθαρίζουμε τις ελιές από τα κουκούτσια τους, τις κόβουμε σε κομματάκια και τις ρίχνουμε στο κατσαρολάκι.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε νερό να πάρει βράση και μόλις είναι έτοιμο, πιάνουμε με τα δύο χέρια τα μακαρόνια στη μέση, τα στριφογυρίζουμε σαν δέσμη από στάχυα και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Έτσι διασκορπίζονται γύρω-γύρω και είναι ευκολότερο να τα λαδώσουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, για να μην κολλήσουν. Καθώς αρχίζουν να γίνονται μαλακά και να πέφτουν ολόκληρα στο νερό τα ανακατεύουμε μια φορά να σκεπαστούν και αφήνουμε να βράσουν τόσο, ώστε να κρατάνε ελαφρώς «στο δόντι» - «al dente» όπως λένε στην ιταλική κουζίνα. Μόλις είναι έτοιμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα σουρώνουμε. Περιχύνουμε με τη μισή από τη σάλτσα μας, ανακατεύοντας για λίγο, ώστε να καλυφθούν όλα. Τα σερβίρουμε ζεστά, μοιράζοντας την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από το κάθε πιάτο. بسم الله, καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις όποιες απόψεις καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με υβριστικό, χλευαστικό, υποτιμητικό, σεξιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.