Γκιούλμπασι αρνί ή μοσχάρι στη λαδόκολλα

από  στις 21 Δεκεμβρίου 2015, 7:10 μ.μ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Το γκιούλμπασι είναι ένα πολύ ζουμερό κεμπαπάκι, τόσο μαλακό που κυριολεκτικά λιώνει στο στόμα. Το όνομά του προέκυψε από παραφθορά της οθωμανικής λέξης كلبصدی ή كولباصدی (τουρκ. külbastı), η οποία σημαίνει κρέας ψημένο στις στάχτες. Με τη μέθοδο αυτή εξασφαλίζεται το αργό ψήσιμο του κρέατος, χωρίς να χάνονται τα υγρά του.

Στις μέρες μας πλέον ψήνουμε το κρέας στο φούρνο τυλιγμένο σε λαδόκολλα. Οι υδρατμοί με τα αρώματα παγιδεύονται στο χαρτί και το κρέας γίνεται λουκούμι ευωδιαστό. Αν και το ψήσιμο διαρκεί τουλάχιστον 3 ώρες, η προετοιμασία του φαγητού είναι απλή: τοποθετούμε το κρέας στη λαδόκολλα και το φουρνίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم, ας το φτιάχνουμε να γλείφουμε και τα δάχτυλά μας.

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό αρνάκι ή μοσχάρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 πράσινες πιπεριές
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κουταλάκι θυμάρι
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 1 κουταλάκι κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι δεντρολίβανο
  • 1 κουταλάκι πιπέρι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 καρυδάκι βούτυρο
  • 1/4 κιλού κεφαλοτύρι

Οδηγίες

Τεμαχίζουμε το κρέας σε κυβάκια με πλευρά 3 εκατοστών. Κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες, το κρεμμύδι σε φετάκια, λιώνουμε το σκόρδο, το ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε όλα στο κρέας. Πασπαλίζουμε τα κομμάτια του κρέατος με τα αρώματα, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Για επιπλέον νοστιμιά προσθέτουμε ανάμεσα στο κρέας το βούτυρο χωρισμένο σε μικρά κομματάκια.

Κόβουμε 2 λαδόκολλες με μέγεθος τριπλάσιο του ταψιού μας και τις τοποθετούμε σταυρωτά στο κέντρο του. Βάζουμε από πάνω τα κομμάτια του κρέατος και κλείνουμε την κάθε λαδόκολλα διπλώνοντας τη μια άκρη πάνω από την άλλη και στερεώνοντάς τες στα πλάγια του ταψιού, ώστε να σκεπάζουν το κρέας χωρίς να είναι ανοιχτές πουθενά. Χρειάζεται να είναι κλεισμένες καλά, αλλά να αφήνουν χώρο για τον αέρα στο εσωτερικό, ώστε να κυκλοφορεί και να διαχέονται τα αρώματα του κρέατος.

Ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά 165°C από 3 μέχρι 6 ώρες. Μόλις ετοιμαστεί και κλείσουμε το φούρνο, ανοίγουμε τις λαδόκολλες και ρίχνουμε πάνω από το φαγητό το τυρί, τριμμένο ή κομμένο σε μεγάλα κομμάτια. Επιστρέφουμε για 10-15 λεπτά το ταψί στον φούρνο, που εξακολουθεί να είναι ζεστός, για να λιώσει το τυρί, και ύστερα σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις όποιες απόψεις καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με υβριστικό, χλευαστικό, υποτιμητικό, σεξιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.