Ανάμικτο τσάι - मसाला चाय

από  στις 15 Δεκεμβρίου 2015, 10:44 μ.μ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Οι Ινδοί ονομάζουν το συγκεκριμένο τσάι «μασάλα», που σημαίνει «μίγμα αρωμάτων». Είναι το κατεξοχήν ρόφημα στη χώρα τους, καθώς είναι εφιδρωτικό και συνεπώς βοηθάει το σώμα να διατηρεί τη θερμοκρασία του χειμώνα-καλοκαίρι. Στη βάση του το ανάμικτο τσάι είναι αφέψημα αποξηραμένου τσαγιού με γάλα και αρώματα, που γλυκαίνεται κατά βούληση με λίγο μέλι. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να προσαρμόσει τις ποσότητες των αρωμάτων ανάλογα με την προτιμώμενη γεύση, να προσθέσει επίσης μαραθόσπορο στο μίγμα και προαιρετικά να το γλυκάνει περισσότερο με αστεροειδή γλυκάνισο ή με μια τσιμπιά μέντα στο βράσιμο.

Το ανάμικτο τσάι γίνεται συνήθως με τα αρωματικά μέρη να σιγοβράζουν ολόκληρα στο νερό. Ωστόσο, μου φαίνεται ότι το άλεσμα είναι πιο πρακτικό και επιπλέον έρχεται πιο φτηνό: ένα κουταλάκι από το μίγμα αρκεί για μια απολαυστική κούπα τσάι, ενώ αν βάλουμε ολόκληρα τα αρωματικά μέρη, αφενός χρειάζεται να βράσουμε το τσάι περισσότερο για να απελευθερώσουν τις ουσίες τους και αφετέρου θα χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερη ποσότητα. Σε κάθε περίπτωση, όποιος δεν θέλει να μπει σε καμία διαδικασία μπορεί να βρει πολύ ωραία έτοιμα μίγματα με μαύρο τσάι ή κόκκινο τσάι «ρόιμπος».

Υλικά

  • 1 κούπα μαύρο τσάι
  • 1/4 κούπας κανέλλα
  • 1/4 κούπας πιπερόριζα
  • 1 κουταλιά γαρύφαλλο
  • 1 κουταλιά πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά κάρδαμο

Οδηγίες

Αλέθουμε στο μύλο του καφέ καθένα από τα υλικά, εκτός του τσαγιού, και ύστερα τα αναμιγνύουμε όλα μαζί πολύ καλά. Με το μίγμα που θα πάρουμε είτε γεμίζουμε κουταλάκι-κουταλάκι υφασμάτινα φακελάκια τσαγιού, τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε ή να αγοράσουμε έτοιμα, είτε το βάζουμε όλο μαζί στο βαζάκι που θα φυλάξουμε σε σκοτεινό μέρος. Για να φτιάξουμε το τσάι μας, για κάθε άτομο βράζουμε σε χαμηλή φωτιά 1 κούπα νερό μαζί με 1 φακελάκι από το μίγμα και 4 κουταλιές γάλα. Αν κρατήσαμε το μίγμα μας όλο μαζί, για το βράσιμο γεμίζουμε αντίστοιχα λεπτή σήτα τσαγιού με 1-2 κουταλάκια ανά άτομο. Εις υγείαν, بسم الله.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις όποιες απόψεις καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με υβριστικό, χλευαστικό, υποτιμητικό, σεξιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.