Καφές με κάρδαμο και γαρύφαλλο

από  στις 7 Νοεμβρίου 2015, 8:39 π.μ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Ο καφές είναι ένα ρόφημα αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τη φιλοξενία. Στο Ισλάμ η φιλοξενία είναι ζωτικής σημασίας για όποιον ακολουθεί την ορθή οδό της σωτηρίας. Είναι ένα σημάδι πίστης, η έννοια του οποίου δεν περιορίζεται μόνο σε κοντινά πρόσωπα, φίλους ή συγγενείς, αλλά συμπεριλαμβάνει κάθε επισκέπτη ανεξαρτήτως της πίστης ή της εθνικότητάς του.

Φιλοξενία σημαίνει για τους πιστούς στο Ισλάμ να φέρονται με ευγένεια στον επισκέπτη και να του προσφέρουν τα απαραίτητα για χρονικό διάστημα έως τρεις ημέρες, οποιαδήποτε ευεργεσία για μεγαλύτερο διάστημα θεωρείται φιλανθρωπία. Οι καλοί τρόποι ορίζουν να υποδεχόμαστε τους φιλοξενούμενους με ζεστασιά, να τους περιποιούμαστε και να μεριμνούμε για αυτούς σύμφωνα με τις δυνατότητές μας, αλλά και να σεβόμαστε την ανάγκη τους για ανάπαυση και ξεκούραση. Με άλλα λόγια η συμπεριφορά μας να είναι τέτοια που να μην νιώθουν ξένοι.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κέρασμα του καφέ είναι ένα πρώτο δείγμα ανθρωπιάς, εκτίμησης και φιλίας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τον φτιάξουμε, ανάλογα με την ποσότητα ζάχαρης και τα αρώματα που θα επιλέξουμε. Η λίστα περιλαμβάνει γαρύφαλλο, κάρδαμο, κανέλλα, μαστίχα, ροδόνερο και ταχίνι, ώστε ο καθένας να βρει τι του ταιριάζει. Εμένα περισσότερο μου αρέσει ο καφές με κάρδαμο και γαρύφαλλο, ο οποίος μου φαίνεται κάπως πιο ελαφρύς και έχει μια ελάχιστα πιο γλυκιά γεύση, χωρίς όμως καμία προσθήκη ζάχαρης. Παραδοσιακά σερβίρεται με ένα ποτήρι νερό και γλυκίσματα, όπως στα μέρη του αραβικού κόσμου όπου πρωτοκαθιερώθηκε, στα οποία προσφέρεται με χουρμάδες ή χαλβά.

Υλικά

  • 1 φλυτζάνι νερό ανά φλυτζάνι καφέ
  • 1 κουταλάκι καφέ ανά φλυτζάνι καφέ
  • 1 κάρδαμο ολόκληρο ή 1/4 κουταλάκι τριμμένο
  • 1 γαρύφαλλο ανά φλυτζάνι καφέ

Οδηγίες

Βάζουμε το νερό σε μπρίκι μαζί με τον καφέ, το κάρδαμο και το γαρύφαλλο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να φουσκώσει το καϊμάκι του καφέ και αποσύρουμε πριν αρχίσει να βράζει. Περιμένουμε ένα λεπτό να πέσει το κατακάθι του και σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις όποιες απόψεις καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με υβριστικό, χλευαστικό, υποτιμητικό, σεξιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.