Ζυμαρικά ολικής άλεσης με λεμόνι, μπρόκολο και πράσο

από  στις 24 Ιανουαρίου 2016, 8:30 μ.μ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Εύκολο φαγητό με ζυμαρικά και σάλτσα λαχανικών, γεμάτο γεύση και υγεία. Μπορούμε να το ετοιμάσουμε σχεδόν αμέσως, για αυτό και είναι ιδανικό όταν δεν περισσεύει χρόνος για μαγείρεμα ή για όποιον είναι αρχάριος στην κουζίνα.

Υλικά

  • 500 γραμμάρια ζυμαρικά ολικής άλεσης (μακαρόνια, ταλιατέλες, βίδες, χυλοπίτες)
  • 1 μεγάλο μπρόκολο
  • 3 πράσα
  • 1 κούπα αρακά
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι βασιλικό
  • 1 κουταλάκι πιπέρι
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κουταλιές κάπαρη
  • 1/2 λεμόνι στιμμένο
  • 1 κομμάτι κασέρι ή γραβιέρα
  • 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο

Οδηγίες

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι, πλένουμε τα πράσα καλά και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Αφαιρούμε τις άκρες από τις σκελίδες σκόρδου, λιώνουμε με τη λάμα του μαχαιριού και ψιλοκόβουμε. Μόλις είναι έτοιμο το ελαιόλαδο ρίχνουμε τα πράσα και το σκόρδο στο κατσαρολάκι, ανακατεύοντας για ένα λεπτό. Κόβουμε το μπρόκολο σε φουντίτσες, καθαρίζοντας επιμελώς τα κοτσανάκια και τα φυλλαράκια τους, τις πλένουμε καλά και τις προσθέτουμε στο κατσαρολάκι. Ανακατευουμε για λίγο και ρίχνουμε αρκετό νερό, ώστε να σκεπαστεί καλά το μπρόκολο. Προσθέτουμε τον αρακά μαζί με το χυμό λεμονιού και τον βασιλικό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να γίνουν τα λαχανικά, εως ότου μείνει ένα δάχτυλο νερό.

Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετό νερό και, μόλις αρχίσει να κοχλάζει, ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας να βράσουν και να γίνουν μαλακά τόσο, ώστε να κρατάνε ελαφρώς «στο δόντι» - «al dente» στην ιταλική γαστρονομική ορολογία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μακαρόνια, ταλιατέλες, βίδες, χυλοπίτες ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας. Μόλις τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα σουρώνουμε. Μεταφέρουμε τότε τα λαχανικά από το κατσαρολάκι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε την κάπαρη, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και ανακατεύουμε για λίγο, μέχρι να δέσει η σάλτσα με το άμυλο που βγάζουν τα ζυμαρικά. Σερβίρουμε ζεστά, πασπαλισμένα με τριμμένο κασέρι ή γραβιέρα. بسم الله καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις όποιες απόψεις καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με υβριστικό, χλευαστικό, υποτιμητικό, σεξιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.