Σπετσοφάι με κεφτεδάκια

από  στις 11 Ιανουαρίου 2016, 10:16 π.μ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Σπετσοφάι με κεφτεδάκια για σήμερα, ένα πικάντικο φαγάκι που μου αρέσει πολύ με σήμα κατατεθέν την πιπεριά. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να το φτιάξουμε με σουτζούκι, γίνεται επίσης νοστιμότατο. Το σπετσοφάι μου αρέσει να είναι ελαφρύ, για αυτό φτιάχνω τη σάλτσα του χωρίς κρεμμύδι, βράζω τις πιπεριές, αντί να τις περάσω από το τηγάνι, και δεν βάζω αυγό στα κεφτεδάκια.

Υλικά

  • 1/2 κιλό κιμά
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 κουταλάκι σόδα
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 κουταλάκι πάπρικα
  • 1 κουταλάκι κόλιανδρο
  • 1/2 κουταλάκι ρίγανη
  • 1/2 κουταλάκι κανέλλα
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι
  • 1/2 κουταλιά ξύδι
  • 5-6 μακρόστενες πιπεριές
  • 2-3 ντομάτες τριμμένες ή 1 κούπα χυμό
  • 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι ρίγανη
  • 1 κουταλάκι κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι πάπρικα
  • 1/2 κουταλάκι μπούκοβο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι

Οδηγίες

Κόβουμε τα κοτσάνια από τις πιπεριές και τις πλένουμε. Σε βαθιά κατσαρόλα στην οποία θα φτιάξουμε το σπετσοφάι μας βάζουμε τις πιπεριές να βράσουν και να μαλακώσουν.

Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το τρίβουμε ή κόβουμε πολύ ψιλό. Αφαιρούμε την άκρη από το σκόρδο, το λιώνουμε με τη λάμα του μαχαιριού και το ψιλοκόβουμε. Τα προσθέτουμε στον κιμά μαζί με τη σόδα και αναμιγνύουμε πολύ καλά. Για να γίνουν μαλακά τα κεφτεδάκια χρειάζεται η σόδα να είναι διάσπαρτη στο μίγμα, ώστε να παγιδεύεται ενδιάμεσα ο αέρας που βγαίνει από την αντίδραση της με το λίπος. Με το χέρι κόβουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε με το μίγμα του κιμά, ρίχνοντας μαζί την πάπρικα, τον κόλιανδρο, τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι και την κανέλλα. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι, ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά, αφενός για να νοστιμίσει το μίγμα και αφετέρου γιατί αντιδρά με τη σόδα με αποτέλεσμα να γίνονται πιο μαλακά τα κεφτεδάκια.

Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, για να τηγανίσουμε τα κεφτεδάκια. Λαδώνοντας πρώτα ελαφρά τα χέρια μας, παίρνουμε λίγο από το μίγμα σχηματίζοντας μια μπαλίτσα στη χούφτα μας και πιέζουμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας για να πλατύνει στις άκρες. Τοποθετούμε προσεκτικά στο ζεστό λάδι τηγανίζουμε για λίγο από κάθε πλευρά, μέχρι να σφίξουν και να πάρουν χρώμα. Αποσύρουμε ένα ένα σε πιάτο και επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει το μίγμα. Δεν πειράζει αν σε αυτό το στάδιο το κρέας στο κέντρο είναι ωμό, καθώς αργότερα θα τα βάλουμε να βράσουν με τη σάλτσα. Προσέχουμε να μην καεί το λάδι και μαυρίσει, συμπληρώνοντας όσο είναι απαραίτητο για να καλύπτεται καλά το τηγάνι όπου ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια.

Μόλις βγάλουμε από το τηγάνι και το τελευταίο κεφτεδάκι, προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τις πιπεριές τις φρεσκοτριμμένες ντομάτες και τον πελτέ, ανακατεύοντας πολύ καλά ώστε να διαλυθεί εντελώς. Αρωματίζουμε με τη ρίγανη, τον κόλιανδρο, την πάπρικα και το μπούκοβο. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και, αν χρειαστεί συμπληρώνουμε νερό, ώστε να τα καλύπτει. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μόλις το φαγητό μας είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και بسم الله καλή μας όρεξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις όποιες απόψεις καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με υβριστικό, χλευαστικό, υποτιμητικό, σεξιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.