Χαρίσα - هريسة

από  στις 28 Ιανουαρίου 2016, 9:42 μ.μ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Η χαρίσα είναι καυτερή πιπεροσκορδάτη σάλτσα που συναντάμε στην κουζίνα της Τυνησίας, του Μαρόκου και της Λιβύης, ιδανική για οποιοδήποτε φαγητό περιλαμβάνει κρέας ή ψάρι και ιδίως όταν έχει επίσης ντομάτα. Όποιος δεν είναι συνηθισμένος σε καυτερά μπορεί να την απολαύσει σε μια δροσερή σάλτσα γιαουρτιού, الحَمْد لله, καθώς έχει την ιδιότητα να εξουδετερώνει την κάψα που αφήνει το πιπέρι.

Υλικά

  • 2-3 πιπεριές φλωρίνης
  • 1 κουταλάκι κόλιανδρο
  • 1 κουταλάκι κύμινο
  • 1 κουταλάκι αγριοκύμινο
  • 1 κρεμμύδι
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλάκι μπούκοβο
  • 1 κουταλάκι πάπρικα
  • 1 κουταλάκι ντομάτα πελτέ
  • 1 λεμόνι στιμμένο
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • 1/3 κούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες

Κόβουμε τις χοντρές άκρες από τις σκελίδες του σκόρδου, τις πατάμε με τη λάμα του μαχαιριού, τις καθαρίζουμε και τις ψιλοκόβουμε. Ρίχνουμε τα κομματάκια σε γουδί, προσθέτουμε το κόλιανδρο, το κύμινο, το αγριοκύμινο και το μπούκοβο χτυπώντας τα καλά όλα μαζί.

Στη συνέχεια βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε τηγάνι ή μικρό κατσαρολάκι και μέχρι να ετοιμαστεί ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Μόλις αρχίσει να τσιτσιρίζει το λάδι προσθέτουμε το κρεμμύδι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο, μέχρι να πάρει διαφανές χρώμα. Εντωμεταξύ κόβουμε τις πιπεριές σε λωρίδες και όταν είναι έτοιμο το κρεμμύδι τις ρίχνουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε και αφήνουμε άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ένα απαλό χρώμα.

Αποσύρουμε τότε το τηγάνι από τη φωτιά και περνάμε το περιεχόμενο από τρυπητό, ώστε να πολτοποιηθεί. Τέλος ανακατεύουμε με τα αρώματα, τον πελτέ, το αλάτι και τον χυμό του λεμονιού, μέχρι να ενσωματωθούν. Μεταφέρουμε σε βαζάκι το οποίο γεμίζουμε από επάνω με 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο, κλείνουμε και το φυλάμε στο ψυγείο. Χρησιμοποιούμε μέσα σε 15-20 μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις όποιες απόψεις καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με υβριστικό, χλευαστικό, υποτιμητικό, σεξιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.