Ψωμί ευωδιαστό

από  στις 4 Νοεμβρίου 2015, 4:40 μ.μ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Φτιάχνω συχνά ψωμί, الحمد لله, τούτη την τροφή που συμβολίζει την αφθονία και συνάμα την απλότητα. Όταν πρωτοέφτιαξα αυτό το ψωμί στον άντρα μου, είπε πως θα δοκιμάσει λίγο, ίσα για να δει πως είναι. Γνωρίζοντας την πρώτη αντίδραση όλων όσων έχουν δοκιμάσει τον προέτρεψα να φάει. Με την πρώτη μπουκιά έμεινε να με κοιτάζει έκπληκτος. «Μα τι ψωμί είναι αυτό», έκανε μετά από λίγο, «τι μυρωδικά έχεις βάλει; Δεν έχω ξαναφάει τόσο νόστιμο ψωμί!». Του θύμισα γελώντας την πρόθεσή του να φάει για δοκιμή μόνο ένα κομματάκι, καθώς μοιραστήκαμε επιτόπου ένα καρβελάκι.

Υλικά

  • 2 κούπες αλεύρι ολικής + 2,5 κούπες νερό
  • 3-4 κουταλιές λάδι 
  • 2 κουταλάκια μαγιά 
  • 1 κουταλάκι μέλι 
  • 1 κουταλάκι αλάτι 
  • 1 κουταλιά μάραθο
  • 1 κουταλάκι δυόσμο
  • 1 κουταλάκι θυμάρι
  • 1/2 κουταλάκι ρίγανη
  • 1/2 κουταλάκι γλυκάνισο (προαιρετικά)
  • 4-5 κούπες αλεύρι άσπρο

Οδηγίες

Ανακατεύουμε το αλεύρι ολικής με το νερό, το λάδι, τη μαγιά, το μέλι και το αλάτι με κουτάλι και προσθέτουμε τα μυρωδικά. Προσθέτουμε 4-5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ώσπου να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.

Ζυμώνουμε το ζυμάρι 1-2 λεπτά, όσο να πατιέται και να γυρνάει πίσω, αφήνουμε να φουσκώσει 30 λεπτά το ξαναζυμώνουμε πάλι λιγάκι, το βάζουμε σε λαδωμένη φόρμα ή με λαδόκολλα, κάνουμε τρύπες με πηρούνι σε όλο το ζυμάρι και το ψήνουμε στους 165 βαθμούς 1 ώρα πάνω-κάτω (ελέγχουμε με μαχαίρι).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις όποιες απόψεις καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με υβριστικό, χλευαστικό, υποτιμητικό, σεξιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.