Ναμπίζ - نبيذ

από  στις 5 Νοεμβρίου 2015, 9:19 μ.μ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Το ναμπίζ είναι ένα μη αλκοολούχο ποτό που η ισλαμική παράδοση αναφέρει ότι άρεσε στον προφήτη Μωάμεθ, ειρήνη και ευλογία σε αυτόν. Φτιάχνεται από σταφίδες ή χουρμάδες, όμως δεν αναμιγνύονται μεταξύ τους, καθώς αν χρησιμοποιηθούν και τα δύο είναι πάρα πολύ πιθανό να γίνει αλκοολική ζύμωση και τελικά το ποτό να είναι χαράμι. Κατά προτίμηση χρησιμοποιούνται ξανθές σταφίδες ή λεπτοί χουρμάδες. Η γεύση του θυμίζει χυμό ανανά.

Μία ιδιότητα του ναμπίζ είναι ότι έχει την τάση να δημιουργεί αλκαλικό περιβάλλον, για αυτό εξουδετερώνει την οξύτητα στο στομάχι, οπότε είναι εξαιρετικό τονωτικό μετά από νηστεία. Επίσης, είναι πλούσιο σε σίδηρο, με αποτέλεσμα να προστατεύει από αναιμία.

بسم الله, ας ξεκινήσουμε την παρασκευή ναμπίζ.

Υλικά

  • 1 ποτήρι σταφίδες ή χουρμάδες
  • σχεδόν τριπλάσιο νερό κατά όγκο

Οδηγίες

Μουσκεύουμε αποβραδύς τις σταφίδες ή τους χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι) σε γυάλινο βάζο με ελαφρώς βιδωμένο το καπάκι του. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε το αρωματισμένο νερό και λιώνουμε το φρούτο, περνώντας ανά μικρές ποσότητες από μεταλλική σήτα, για να βγάλει όλο το υγρό του. Αναμιγνύουμε πάλι με το αρωματισμένο νερό, αναδεύουμε καλά και στραγγίζουμε το ποτό. Πίνουμε την ίδια μέρα ή φυλάμε σε μπουκάλι μέχρι την επόμενη μέρα το πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις όποιες απόψεις καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με υβριστικό, χλευαστικό, υποτιμητικό, σεξιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.