Κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας

από  στις 11 Νοεμβρίου 2015, 8:00 μ.μ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Τα κλασικά κεφτεδάκια στην Ελλάδα θέλουν το δυόσμο τους και το σκορδάκι τους. Συνηθίζω να χρησιμοποιώ σόδα και ξύδι αντί για ψωμί, επειδή με αυτόν τον τρόπο γίνονται μαλακά και ταυτόχρονα πιο ελαφρά και πολύ πιο χορταστικά.

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 κουταλάκι σόδα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι κόλιανδρο
  • 1/2 κουταλάκι ρίγανη
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι κανέλλα
  • 1 κουταλιά ξύδι
  • 1 αυγό
  • 1/2 κούπας ελαιόλαδο
  • 2-3 ντομάτες τριμμένες ή 1 κούπα χυμό
  • 2-3 μακρόστενες πιπεριές
  • 1 κουταλιά ξύδι 
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι πάπρικα 
  • 1 κουταλάκι θυμάρι
  • 1 κουταλάκι βασιλικό

Οδηγίες

Τρίβουμε ή κόβουμε πολύ ψιλό το κρεμμύδι και το ανακατεύουμε με τον κιμά. Με τη λάμα του μαχαιριού λιώνουμε το σκόρδο και το ψιλοκόβουμε επίσης. Το προσθέτουμε στον κιμά μαζί με τη σόδα και αναμιγνύουμε πολύ καλά. Όσο πιο διάσπαρτη είναι η σόδα στον κιμά τόσο πιο μαλακά θα γίνουν τα κεφτεδάκια μας, καθώς τόσο περισσότερος αέρας παγιδεύεται στο μίγμα από την αντίδραση της σόδας με το λίπος.

Έπειτα κόβουμε με το χέρι τα φρέσκα αρώματα και τα ανακατεύουμε με το μίγμα του κιμά, ρίχνοντας μαζί το αλάτι, τον κόλιανδρο, τη ρίγανη, το πιπέρι και την κανέλλα. Συνεχίζουμε σχηματίζοντας μια λακουβίτσα στο κέντρο, όπου σπάμε το αυγό, για να το ζυμώσουμε αρκετά, μέχρι να ενσωματωθεί και να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Το αυγό ενώνει τα συστατικά, ώστε να μη διαλύονται στο τηγάνι. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι, ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά, αφενός για να νοστιμίσει το μίγμα και αφετέρου για να γίνουν ακόμα πιο μαλακά τα κεφτεδάκια.

Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, για να τηγανίσουμε τα κεφτεδάκια. Λαδώνοντας πρώτα ελαφρά τα χέρια μας, παίρνουμε λίγο από το μίγμα σχηματίζοντας μια μπαλίτσα στη χούφτα μας και πιέζουμε ελαφρά ανάμεσα στις παλάμες μας για να πλατύνει στις άκρες. Τοποθετούμε προσεκτικά στο ζεστό λάδι και επαναλαμβάνουμε, φτιάχνοντας αρκετά κεφτεδάκια για κάθε τηγανιά.

Τηγανίζουμε γυρίζοντας τα από κάθε πλευρά, αποσύροντας τα ένα ένα σε πιάτο μόλις σφίξουν και πάρουν χρώμα, αν και σε αυτό το στάδιο είναι πολύ πιθανόν το κρέας στο κέντρο να παραμένει ωμό. Προσέχουμε να μην καεί το λάδι και μαυρίσει, συμπληρώνοντας όσο είναι απαραίτητο για να καλύπτεται καλά το τηγάνι όπου ετοιμάζουμε τα κεφτεδάκια.

Μόλις είναι όλα έτοιμα, ρίχνουμε στο τηγάνι τη ντομάτα, προσθέτουμε αλάτι, την πάπρικα, τα μυρωδικά και επαναφέρουμε τα κεφτεδάκια. Ανακατεύουμε με τη σάλτσα και συμπληρώνουμε με αρκετό νερό, ώστε να καλύπτονται καλά. Αφήνουμε να πάρουν βράση και εντωμεταξύ κόβουμε τις πιπεριές σε ροδέλες. Προσθέτουμε πάνω από τα κεφτεδάκια, ανακατεύουμε ελαφρά και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέσα στη σάλτσα, μέχρι να μείνει περίπου ένα δάχτυλο. Καλή όρεξη, بسم الله.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις όποιες απόψεις καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με υβριστικό, χλευαστικό, υποτιμητικό, σεξιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.