Χειροποίητα νιόκι με σάλτσα ντομάτας και βασιλικού

από  στις 28 Νοεμβρίου 2015, 2:48 μ.μ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Τα σπιτικά ζυμαρικά συνταιριασμένα με σάλτσα από φρέσκια ντομάτα και βασιλικό αναδύουν το άρωμα της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας. Κάθε κουζίνα έχει τη χάρη της, άλλη είναι θαυμαστή για την προσεκτική ανάμιξη πολλών αρωμάτων, άλλη για τις γλυκόξινες γεύσεις της, άλλη για τις πικάντικες, όμως, βέβαια, η ομορφιά της ιταλικής κουζίνας βρίσκεται στην απλότητα των μυρωδικών της.

Τα πολύτιμα αρωματικά βότανα συμπληρώνει το μεράκι που βάζουμε κάθε φορά που φτιάχνουμε ζυμαρικά με τα χεράκια μας, ο λίγος κόπος που χαρίζει μετά εκείνη την ατελείωτη νοστιμιά στην κάθε μπουκιά νιόκι.

Υλικά

  • 2 πατάτες
  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1 αυγό
  • 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι
  • 2-3 ντομάτες τριμμένες ή 1 κούπα χυμό
  • 1 κρεμμύδι 
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό ή 1 κουταλάκι αποξηραμένο
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι πιπέρι
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο 
  • 1 κομμάτι γραβιέρα

Οδηγίες

Ψήνουμε τις πατάτες στο φούρνο με τη φλούδα τους, για μισή ώρα περίπου, ελέγχοντας με ένα μαχαίρι αν έχουν ψηθεί στο κέντρο: θα πρέπει να τις διαπερνάει χωρίς κανένα εμπόδιο. Μόλις είναι έτοιμες τις βγάζουμε από το φούρνο και τις ξεφλουδίζουμε αμέσως με προσοχή, ώστε να μην καούμε. Τις λιώνουμε με πηρούνι ή με κατάλληλο εργαλείο για πουρέ. Όσο πιο νωρίς βγάλουμε τη φλούδα τόσο περισσότερη υγρασία κρατούν οι πατάτες, με αποτέλεσμα να λιώνουν ευκολότερα και πιο ομοιόμορφα. Κάνουμε μία λακουβίτσα στο κέντρο από τις λιωμένες πατάτες και προσθέτουμε το αυγό, ανακατεύοντας καλά με πηρούνι. Ρίχνουμε στο μίγμα αλάτι, πιπέρι και αρωματίζουμε με φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο με το χέρι ή με αποξηραμένο για πιο έντονο αποτέλεσμα. Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και αφήνουμε να βράσει σε δυνατή φωτιά. Εντωμεταξύ πιάνουμε από τη ζύμη μας μια μικρή μπαλίτσα και πλάθουμε κορδονάκι με διάμετρο ενός δακτύλου. Το χωρίζουμε ανά διαστήματα 2 εκατοστών και, μόλις τελειώσουμε με όλο το κορδονάκι, δίνουμε σχήμα στα κομματάκια πλάθοντάς τα μακρόστενα ανάμεσα στις παλάμες μας, τοποθετώντας τα πάνω σε λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη. Ρίχνουμε τα νιόκι μας προσεκτικά στο νερό που βράζει στην κατσαρόλα και περιμένουμε 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια, σημάδι ότι είναι έτοιμα. Τα πιάνουμε με κουτάλα και τα τοποθετούμε σε τρυπητό.

Εν συνεχεία, ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Αρχικά καλύπτουμε με ελαιόλαδο τον πάτο της κατσαρόλας και χαμηλώνουμε τη φωτιά, για να ζεσταθεί χωρίς να κάψει. Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτά μισοφέγγαρα και τα ρίχνουμε στο ζεστό ελαιόλαδο, ώστε να γίνουν διάφανα. Λιώνουμε το σκόρδο με τη λάμα του μαχαιριού, το ψιλοκόβουμε και το προσθέτουμε στο κρεμμύδι. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και νοστιμίζουμε τη σάλτσα με το αλάτι, το πιπέρι, τη μουστάρδα και το βασιλικό. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και αφήνουμε να ελαττωθεί κατά το ήμισυ. Ρίχνουμε τότε στη σάλτσα τα νιόκι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να δέσει με το άμυλο που βγάζουν. Σερβίρουμε τα νιόκι μόλις κρυώσουν ελαφρά, πασπαλίζοντας από πάνω λίγη τριμμένη γραβιέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις όποιες απόψεις καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με υβριστικό, χλευαστικό, υποτιμητικό, σεξιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.