Χαλάλι - حلال

από  στις 22 Νοεμβρίου 2015, 8:50 π.μ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Το Ισλάμ διδάσκει στον άνθρωπο να τρώει με σύνεση τα αγαθά που του επιτρέπονται, επιδιώκοντας αγνότητα και καλλιεργώντας μια απευθείας σχέση με τον Αλλάχ (Θεό), προκειμένου να εξασφαλίσει σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία.

Η αραβική λέξη حلال (χαιλάλ) χρησιμοποιείται για να δηλώσει το επιτρεπτό τόσον όσον αφορά τη βρώση όσο και κάθε άλλη πράξη. Η μεταχείριση του ανθρώπινου οργανισμού με σεβασμό στο σώμα και στο Δημιουργό του προϋποθέτει, παράλληλα με την ψυχική και πνευματική κάθαρση, την αποχή από βλαβερές ουσίες. Συνεκδοχικά, η λέξη χαλάλι στα ελληνικά σημαίνει εκείνο το οποίο αξίζει να φαγωθεί.

Χαλάλι είναι το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων εκτός από κάποια που απαγορεύονται ρητά:

  • τροφές τοξικές, όπως το αλκοόλ
  • κρέας και προϊόντα από ζώα που έχουν βασανιστεί πριν θανατωθούν (φουά γκρα κ.α.)
  • ψοφίμια, δηλαδή πτώματα από ζώα που σκοτώθηκαν από σαρκοφάγα ή πέθαναν στη φύση
  • αίμα και προϊόντα από αίμα (λουκάνικα από αίμα)
  • χοιρινό και προϊόντα από χοίρο (ζελατίνη χοίρου, λαρδί, έντερα χοίρου, λουκάνικα, σαλάμια κ.α.)
  • τροφές για τις οποίες έγινε επίκληση άλλων ονομάτων πλην του θεϊκού

Τούτοι εδώ οι ελάχιστοι περιορισμοί μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε ένα μεγάλο εύρος γεύσεων διατηρώντας την καθαρότητα και τη νηφαλιότητά μας, για να δοξάζουμε κάθε στιγμή λόγω και έργω τον Αλλάχ (Θεό). Το κρέας που καλύπτει τις ισλαμικές προϋποθέσεις παραμένει φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μαγειρεύεται πολύ πιο καλά σε σύγκριση με το κρέας ζώων για τα οποία ακολουθούνται διαφορετικές μεθόδοι κτηνοτροφίας και σφαγής. Η νοστιμιά που έχει το χαλάλι είναι απαράμιλλη, ما شاء الله.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις όποιες απόψεις καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με υβριστικό, χλευαστικό, υποτιμητικό, σεξιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.