Κοτόσουπα αρωματική

από  στις 15 Δεκεμβρίου 2015, 1:01 μ.μ.

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Η κότα η καλοταϊσμένη και γενικότερα καλοζωϊσμένη, μεγαλωμένη ελεύθερη, από ανθρώπους που νοιάζονται για την ψυχούλα της από την ώρα που βάζουν το αυγό στην κλώσσα μέχρι την ώρα του θανάτου της, καθώς δοξολογούν τον Ύψιστο για όλα τα ζωντανά που μας δίνει, η κότα που άφησε τον κόσμο ενόσω είχε τις αισθήσεις τις για να μην την πνίξει ο φόβος, αφού πρώτα της έδωσαν να πιει ένα ποτήρι νερό, που έφυγε από γρήγορο κοφτερό μαχαίρι πριν προλάβει να φοβηθεί και στράγγιξε από αίμα, είναι που κάνει τη νοστιμότερη σούπα και χαλάλι να τη φάμε.

Τα κομμάτια με λίγο κρέας είναι τα καλύτερα, διότι τα κόκκαλα και το λίπος δίνουν τον πιο νόστιμο και θρεπτικό ζωμό. Η κοτόσουπα είναι ασπίδα για τα κρύα του χειμώνα, είναι ελαφριά για το στομάχι και ευκολοχώνευτη, παρέχει και εξισορροπεί ουσίες απαραίτητες για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Την ευεργετική δράση του ζωμού συμπληρώνουν πιπεράτα αρώματα με κυριότερο το χουάιγαιτζ, που έχει αρκετό πιπέρι, κύμινο και κόλιανδρο. Η θερμότητα του μίγματος, που συνδυάζεται με πιπερόριζα και γλυκαίνει με σέλινο, είναι ότι πρέπει για να φύγει ένα κρυολόγημα, إن شاء الله‎.

Σε αυτήν την κοτόσουπα ταιριάζει πολύ το κριθαράκι ή σπασμένος φιδές, ο οποίος καβουρδίζεται για μια πιο μεστή γεύση που φέρνει προς καρύδι. Το κριθαράκι στα αραβικά έχει πολύ χαριτωμένο όνομα: لسان العصفور, δηλαδή γλώσσα πουλιού. Το παραδοσιακό κριθαράκι, το οποίο είναι ούτως ή άλλως χοντρό, φουσκώνει αρκετά κατά το βράσιμο της σούπας, ώστε τελικά μοιάζει πολύ με γλωσσίτσα πουλιού. Μια χούφτα στη σούπα μας την κάνει πιο χορταστική, αν και δε γίνεται βαριά, επειδή το κριθαράκι είναι εύπεπτο και ανακουφιστικό για το στομάχι.

Υλικά

  • κεφάλι, λαιμός, σκελετός από την κότα για νόστιμο ζουμί, φτερούγες για περισσότερο κρέας και το λίπος της κότας
  • 2/3 κούπας κριθαράκι ή φιδέ σπασμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 κούπα ντοματοχυμό
  • 1 κουταλιά χουάιγαιτζ
  • 1 κουταλάκι πιπερόριζα
  • 1 ματσάκι σέλινο
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Οδηγίες

Σε μια βαθιά κατσαρόλα καβουρδίζουμε το κριθαράκι ή τον φιδέ, μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Ρίχνουμε τότε τον ντοματοχυμό και αρωματίζουμε με το χουάιγαιτζ και την πιπερόριζα. Κόβουμε το σέλινο με τα χέρια και το προσθέτουμε στην ντομάτα. Συμπληρώνουμε 8 με 10 ποτήρια νερό, προσθέτουμε την κότα, αλατίζουμε και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά φετάκια και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με την κότα.

Αφήνουμε τη σούπα μας να βράσει σε μέτρια φωτιά, μέχρι το κρέας να διαχωρίζεται από τα κόκκαλα, καθώς ανακατεύουμε πότε πότε, για 40 λεπτά πάνω-κάτω. Βγάζουμε τότε σε πιάτο τα κομμάτια του κρέατος, αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσουν και αφαιρούμε τα κόκκαλα. Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα, ανατεύουμε 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή σε βαθιά πιάτα, بسم الله.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο είναι ευπρόσδεκτο αρκεί να εκφράζεται με κόσμιο τρόπο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υιοθετούμε τις όποιες απόψεις καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με υβριστικό, χλευαστικό, υποτιμητικό, σεξιστικό ή ρατσιστικό χαρακτήρα θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.